Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Hiszpański przemysł winiarski, w dużej mierze determinowany jest przez położenie geograficzne Hiszpanii, jej korzystną dla uprawy winorośli pogodę, świetne warunki wodne i orograficzne. Wszystkie te czynniki pozwalają na uprawę zdrowych, produktywnych i smacznych winogron. Bardzo podobne warunki reprezentuje kraj sąsiadujący z Hiszpanią - Portug...
Hiszpański przemysł winiarski, w dużej mierze determinowany jest przez położenie geograficzne Hiszpanii, jej korzystną dla uprawy winorośli pogodę, świetne warunki wodne i orograficzne. Wszystkie te czynniki pozwalają na uprawę zdrowych, produktywnych i smacznych winogron. Bardzo podobne warunki reprezentuje kraj sąsiadujący z Hiszpanią - Portugalia. Także tutaj tradycja uprawy krzewów winnych jest bardzo silnie zakorzeniona w kulturze, a pasja i znawstwo, z jakimi są hodowane i preparowane winorośle, skutkuje wysokim miejscem Portugalii w rankingach najlepszych producentów wina.
Wina w Portugalii produkowane są obrębie 11 regionów winiarskich, a wszystkie one zapewniają doskonałe warunki do uprawy winorośli: Minho, Tras-os-Montes, Douro / Porto, Borders, Lizbona Dolina, Półwysep de Setúbal, Alentejo, Algarve, Madera i Azory. Trunki produkowane w regionie Douro/Porto - to one właśnie wprowadziły Portugalię na szczyt rankingów producentów wina w Europie.
Ze względu na duże zróżnicowanie gleb i klimatu, możemy w kraju tym znaleźć nawet 500 rodzimych odmian winogron. Najczęściej używane są białe odmiany gron: las Albarino. Arinto, Loureiro Roupeiro i Maria. Z odmian czerwonych dużą popularnością cieszą się Baga, Castelao Frances Ramisco, Tinta Roriz i Touriga Nacional.
Spośród portugalskich regionów winiarskich szczególnie warte wyróżnienia są dwa: Alentejo i Porto, i to właśnie ich produkty gorąco polecamy Państwa uwadze.
W regionie Alentejo kryje się winnica Adega Familiar Eladio Pineiro. To tradycyjna winiarnia, która produkuje doskonałe czerwone wino Alibi z odmian Aragones, Alicante Brouschet i Cabernet Sauvignon. Poddawane starzeniu przez 36 miesięcy w nowych beczkach, później dojrzewające w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez okres 48 miesięcy. Proces starzenia kończy się 6 miesięcy po zabutelkowaniu, i wtedy dopiero wino zostaje dopuszczone do obrotu. Adega Familiar Eladio Pineiro koncentruje się na produkcji ekologicznej, opartej na zasadach biodynamiki. Jej uprawy prowadzone są w ziemi z łupków - to słabe gleby, które jednak okazują się bardzo korzystne dla hodowli winogrona.
W regionie Porto Origin Nominał możemy odnaleźć natomiast Bodegas Quinta do Noval, i jej doskonale znane na całym świecie wina Porto. Wśród Quinta do Noval warto wymienić wzmacniane wino Tawny, leżakujące przez 40, 20 i 10 lat. Są one produkowane w oparciu o wybraną mieszankę szczepów Tempranillo, Trincadeira, Touriga Franca, Tinta Roriz, Touriga Nacional i innych rodzimych odmian. Tak powstają trunki o intensywnych kolorach bursztynu i złota, bardzo owocowych nutach zapachowych i skoncentrowanym, mocnym smaku, wyważone i gładkie.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą portugalskich win w naszym sklepie internetowym Aporvino. Sprawdź różnorodność win z Portugalii, a jeśli nie potrafisz się zdecydować na zakup konkretnego - skontaktuj się z nami. Pomożemy i doradzimy w wyborze najlepszej butelki!
Wszedł słodka czerwień więcej niż trzy lata starzenia. Wykonane z portugalskich odmian Tinta Roriz i Touriga Francesa. Wino uroczo zarysowane , z charakterystyczną równowagą i elegancją Taylora i gościnnością kusząca obietnica przyjemności, które wciąż nadchodzą. bardzo dobry harmonijnie z serem Roquefort . Niepokonany harmonia z...
Cedro do Noval Wykonany jest z klasycznych portugalskich odmian. A czerwony w stylu do picia teraz iw następne lata . hodowla 18 miesięcy w beczce dąb francuski. Otwarty, owocowy, miękki I Fajny . dojrzały, ale zrównoważony .
czerwonej cegły w łąkotki z niektórych odcieniach czerwieni w środku filiżanki. Na podniebieniu, aromaty świeżych winogron i suszonych owoców. ,
To jest wino porto? mieszanka stężony , owocowy Tak przyprawiony . Kolor Rubin Ciemny z czerwonawym obrzeżem. Bardzo Elegancki Tak ekspresyjny z intensywny aromaty czekolada, owoce leśne i przyprawy. W ustach ma kwasowość relacja na żywo że przyczynia się świeżość Tak Saldo z ciałem i jędrnymi taninami. Z finał długość Tak urzekający .
Cedro do Noval Wykonany jest z klasycznych portugalskich odmian. A czerwony w stylu do picia teraz iw następne lata . hodowla 18 miesięcy w beczce dąb francuski. Otwarty, owocowy, miękki I Fajny . dojrzały, ale zrównoważony .
Wiśniowy kolor z fioletowymi refleksami, obfite łzy, warstwy środkowej. Na nosie są tosty nowa beczka, kawa, toffi i czerwone owoce leśne (jeżyny i poziomki). Przez potrząsanie zdajemy sobie sprawę, że jest to skomplikowane wino, Frank nos, wanilia, osuszone owoce, minerały i pikantne wspomnienia.
R.P. LBV to Late Bottled Vintage wytwarzany w tradycyjny sposób, bez filtrowania, zachowujący esencję owoców i uzyskujący duży potencjał leżakowania. Wyrażanie charakteru Douro. Winogrona z winnic Quintas de Ervamoira i Bom Retiro. Intensywny, młody i świeży. Aromaty malin i borówek w towarzystwie nut cytrusowych i...
R.P. LBV to Late Bottled Vintage wytwarzany w tradycyjny sposób, bez filtrowania, zachowujący esencję owoców i uzyskujący duży potencjał leżakowania. Wyrażanie charakteru Douro. Winogrona z winnic Quintas de Ervamoira i Bom Retiro. Intensywny, młody i świeży. Aromaty malin i borówek w towarzystwie nut cytrusowych i...
Nowe LGW 2016 To jak namiętny taniec z nuty owocowe i miękkie garbniki które zapraszają do dalszej zabawy. hodowla 4 lata w drewnianych beczkach Tonéis. Bardzo owocowy i z doskonałą kwasowością w ustach. Finisz długo pozostawiający mineralne wspomnienia.
Burmester 10 Years Old Tawny to intensywne i wyrafinowane wzmocnione wino Porto , które Cię zaskoczy. Jest to efekt starannej selekcji win z różnych roczników. Złożone, okrągłe i eleganckie wino o bogatym i świeżym finiszu.
Late Bottled Vintage Unfiltered to oszałamiające czerwone wino produkowane przez Quinta do Noval. Szlachetne odmiany Quinta wydeptane i bez filtrowania. Etykieta LBV pochodzi od 5-letniego leżakowania w beczkach z portugalskiego dębu i kasztanowca. Elegancki i złożony. Świetna struktura i jedwabiste podniebienie środkowe.
Złoty bursztynowy kolor i intensywny. Jest skoncentrowany i mocny wina. Ma równowagę i dobrą strukturę.