Rioja to jeden z najważniejszych ośrodków produkcji wina w Hiszpanii, w którym łączna powierzchnia winnic to ok. 63.942 hektarów. Podzielona jest na 3 strefy produkcji o zróżnicowanych właściwościach naturalnych, co związane jest z klimatem oraz glebą:
- Rioja Alta ( Wysoka) to najbardziej wysunięta na zachód część tej autonomicznej wspólnoty. W t...
Rioja to jeden z najważniejszych ośrodków produkcji wina w Hiszpanii, w którym łączna powierzchnia winnic to ok. 63.942 hektarów. Podzielona jest na 3 strefy produkcji o zróżnicowanych właściwościach naturalnych, co związane jest z klimatem oraz glebą:
- Rioja Alta ( Wysoka) to najbardziej wysunięta na zachód część tej autonomicznej wspólnoty. W tym regionie warto zwrócić uwagę na miejscowość Haro, która należy do jednej ze stref o największym skupisku wytwórni win, jak np. Muga y Ramón Bilbao. W strefie tej występuje klimat kontynentalny z dużymi wpływami kantabryjskimi. Wysokość na jakiej znajdują się winnice to 380-500 m nad poziomem morza. Gleby są gliniasto-wapienne, ale występują również gleby gliniasto-żelazawe i osadowe, bogate w wapń i żwir. Dominujący miejscowy gatunek winorośli to Tempranillo, dzięki któremu otrzymuje się zrównoważone hiszpańskie wino Rioja o owocowym posmaku.
- Rioja Baja (Rioja Niska) to część wschodnia wspólnoty autonomicznej. Miejsca najbardziej znane z produkcji wina to Aldeanueva de Ebro, Alfaro o Mendavia. Strefa ta pozostaje pod większym wpływem śródziemnomorskim niż La Rioja Alta a klimat jest bardziej suchy. Wysokość na jakiej znajdują się winnice to 260-380 m nad poziomem morza. Gleby w Baja są pochodzenia rzecznego, choć spotyka się także gleby gliniasto-żelazawe. Uprawiana odmiana winorośli to la Garnacha, z której uzyskuje się trunki aromatyczne i mniej cierpkie niż te wytwarzane z Tempranillo. Znaczący procent upraw to również Tempranillo.
- Rioja Alavesa zlokalizowana jest na południu Álava. Miejscowości o największej produkcji wina to Laguardia, Labastida o Elciego. Klimat w tej strefie jest śródziemnomorski z wpływami Morza Kantabryjskiego, jest to szczególnego rodzaju mikroklimat, otoczony naturalną barierą jaką są Góry Kantabryjskie. Gleby tu występujące są gliniasto-wapienne, na wysokości między 400 a 700 m nad poziomem morza. Odmiana uprawianej tu winorośli to Tempranillo z którego, dzięki klimatowi oraz glebie, uzyskuje się wina wysokiej jakości, delikatne i wyborne.
Kilka innych odmian, które również są uprawiane w La Rioja, to czerwone Graciano y Mazuelo oraz białe Viura, Malvasía, białe Tempranillo i białe Garnacha.
Klasyfikacja win
Wino Rioja dzieli się na cztery kategorie wg. realizowanego procesu starzenia. Ponadto, różnią się z uwagi na cztery rodzaje numerowanych kontretykiet, które Rada Regulacyjna przyznaje winom, przechodzącym kontrolę jakości:
- Gwarancja pochodzenia - gwarantuje pochodzenie i rocznik wina. Są to trunki, które zachowują swoje nadrzędne cechy, czyli świeżość i owocowy posmak.
- Crianza - leżakowały co najmniej rok w dębowych beczkach. Dla trunków białych minimalny okres starzenia to sześć miesięcy.
- Reserva - wina, które leżakowały co najmniej trzy lata w dębowych beczkach oraz w butelkach, przy czym co najmniej rok w beczkach. W przypadku win białych ten okres starzenia się to dwa lata, w trakcie których sześć miesięcy leżakuje w beczkach.
- Gran Reserva - leżakowały dwa lata w dębowych beczkach oraz minimum trzy lata w butelkach. Wina białe leżakują cztery lata, w tym sześć miesięcy w beczkach.
Region Rioja to duma Hiszpanii i choć produkuje się tutaj również wina różowe i białe to jednak czerwone wino hiszpańskie Rioja uznawane jest za najbardziej charakterystyczne dla tego zakątka. W sklepie AporVino możesz zamówić ulubioną butelkę online z dostawą do domu. Do wyboru wina Rioja z najwyższych półek, które spełnią oczekiwania wymagającego konsumenta oraz idealne dla początkujących smakoszy. Wyjątkowe pod każdym względem, początkowo zaskakują intensywnością, aby następnie poczuć delikatność i wyborność owocowego smaku.
Kilka ogólnych cech charakterystycznych win wg. ich typów to:
- Wino Rioja czerwone młode przeznaczone jest do konsumpcji w ciągu roku, zazwyczaj mają posmak owocowy i mocne taniny. W winach czerwonych Crianza, z uwagi na minimalny czas leżakowania w dębowych beczkach (1 rok), wyczuwa się duży wpływ drewna, taniny są słabsze a bukiety i smaki bardziej złożone. Wina czerwone Reserva mają bukiety korzennych przypraw, skóry i dojrzałych owoców. Z kolei Gran Reserva zazwyczaj mają bukiety korzennych przypraw, dymu, żywicy, natomiast w ustach są aksamitne i delikatne.
- Wina białe wytwarza się z mieszanki odmian Viura i Malvasí. Mogą być zarówno młode jak i fermentowane oraz leżakujące w beczkach. W ten sposób otrzymuje się cała gamę win, począwszy od trunków białych bardzo złożonych, będących efektem długiego leżakowania, a skończywszy na młodych o owocowym posmaku.
- W przypadku win różowych, co najmniej 25% odmian winorośli wykorzystywanych do ich produkcji, to Tempranillo, czerwona Garnacha, Graciano, Mazuelo oraz czerwona Maturana. Niektóre wytwórnie postarzają te wina, niemniej najczęściej konsumuje się je jako młode.
Szukasz win hiszpańskich Rioja z najlepszych apelacji? W naszym sklepie znajdziesz mnóstwo butelek oryginalnych trunków o niepowtarzalnym smaku. Każde wino La Rioja dostępne w asortymencie wyróżnia super cena i doskonały skład. Nasze trunki idealnie sprawdzą się jako prezent na każdą okazję, świetnie smakują do obiadu. Zapraszamy!