Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Cava to wino musujące, wytwarzane głównie w Katalonii, a jego produkcja ma w Hiszpanii głęboką tradycję. To trunek o dużej popularności międzynarodowej i produkt pożądany przez smakoszy wykwintnych trunków. Katalońskie wino Cava jest pozyskiwane z owoców winorośli następujących gatunków:
Cava to wino musujące, wytwarzane głównie w Katalonii, a jego produkcja ma w Hiszpanii głęboką tradycję. To trunek o dużej popularności międzynarodowej i produkt pożądany przez smakoszy wykwintnych trunków. Katalońskie wino Cava jest pozyskiwane z owoców winorośli następujących gatunków:
Ponadto można je podzielić na kategorie według zawartości cukru: brut nature, extra brut , brut, extra seco (ekstra wytrawne), seco (wytrawne), semiseco (półwytrawne) i słodkie. Oprócz zawartości cukru, katalońskie Cava można sklasyfikować w zależności od czasu leżakowania:
Na rynku istnieje ogromna różnorodność rodzajów i klasyfikacji wina Cava, mamy więc do dyspozycji szeroką ofertę produktów o różnej jakości i cenie. Jedną z najbardziej znanych marek win Cava jest Freixenet. Marka ta dała się poznać powszechnie znanej świątecznej kampanii reklamowej oraz "bąbelkom" - modelkom przebranym za bąbelki Freixenet. Freixenet oferuje szeroką gamę produktów, wśród których wyróżnia się kategoria "brut" i wina takie jak Freixenet Casa Sala Brut Nature Gran Reserva. Jest to Cava specjalnie przygotowana dla wielkich miłośników tego wina, ponieważ stanowi replikę pierwszego wina Brut Nature przygotowanego przez omawianą markę. Trunek ten jest produkowany metodą tradycyjną, dzięki której winnica zyskała światową sławę. Ponadto jest to wino typu Gran Rezerwa, a więc leżakujące przez okres czterech lat, co ma odzwierciedlenie w jego głębokiej barwie, smaku oraz aromacie.
Inną marką dobrze znaną z najwyższej jakości oferowanych produktów, jest Juvé y Camps. Produkowane przez nią wina są bardzo ekskluzywne, a flagowy produkt - Gran Juvé y Camps to wino typu Gran Rezerwa, które leżakowało w butelce przez czterdzieści dwa miesiące. Charakteryzuje się delikatnym, jedwabistym i pełnym smakiem. Innym oferowanym przez tę winnicę jest Juvé & Camps Blanc de Noirs, wino Cava brut i Rezerwa, leżakujące w butelce przez dwadzieścia pięć miesięcy. Pozyskiwane z mieszanki winogron, zawierającej 90% owoców odmiany Pinot Noir i 10% odmiany Xarel-lo. Proces produkcji cechuje się szerokim zakresem prac ręcznych, zarówno podczas zbierania optymalnie dojrzałych owoców, po ich transport w małych skrzynkach.
Winnica Gramona w miejscowości Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona) jest również jedną z kluczowych marek katalońskich win Cava. Wśród produktów tej marki, znajdziemy na przykład Gramona Celler Batlle Gran Reserva Brut, zawierające 75% winogron odmiany Xarel-lo i 20% owoców odmiany Macabeo i leżakujące przez okres ponad stu pięciu miesięcy, co sprawia, że jest jedno z wielkich win Gran Rezerwa, produkowanych w Katalonii. Równie interesujące jest Cava Gramona Imperial Brut Gran Reserva, charakteryzujące się okresem leżakowania od trzydziestu sześciu do czterdziestu ośmiu miesięcy i bogatym aromatem dojrzałych, przypieczonych owoców i orzechów.
Na koniec, wymienimy Winnicę Agustí Torelló, niemożliwa do pominięcia w tym punkcie. Oferuje Cava specjalne, takie jak Kripta, leżakujące co najmniej czterdzieści osiem miesięcy i rozlewane do eleganckich i oryginalnych butelek. Wino to jest doskonałym prezentem, który można spożyć na specjalne okazje. Możemy również wybrać Agustí Torelló Mata Brut Nature Reserva Barrica, Cava typu Brut i Rezerwa, leżakowane przez okres dwudziestu czterech miesięcy i wyróżniające się charakterystycznym kolorem siana.
Wszystkie wymienione wina Cava z Katalonii są dostępne w naszym sklepie internetowym AporVino. Chętnie doradzimy w wyborze najlepszej butelki!
La Capella to imponująca bryczka Cava Brut Nature wyprodukowana przez Juvé & Camps. Xarel·lo jednoodmianowy z posiadłości Espiells, w rejonie La Capella, ma ponad 40 lat i znajduje się na wysokości 210 m n.p.m. Eleganckie, dostojne i gastronomiczne wino musujące, którego bardzo długie leżakowanie nadaje mu wyjątkową strukturę i charakter.