Nowy produkt
NOTATKI DEGUSTACYJNE
OPRACOWANIE
Wykonane w 100% z Grenache.
Ręczny zbiór w pudełkach po 18 kg.
Wykonane z rodzimych drożdży.
Fermentacja 28 dni w cemencie powietrznym z 1 ręcznym wykrawaniem każdego dnia.
Starzenie się 7 miesięcy w podziemnym cemencie.
CIEKAWOSTKI
Fernando Mora i Mario López spotykają się, aby wspólnie produkować wino w 2008 roku i tak w 2010 roku narodziło się Frontonio, inne wino, które wyznacza potencjał tych wyjątkowych winnic.
W 2013 roku Jesus Solanas zachęcił ich do kontynuowania produkcji win i butelek paczkowych, później narodziła się winnica.
Winnica składa się z domu z podziemną jaskinią o długości około 200 lat (3 poziomy), która pozwala im pracować grawitacyjnie i obchodzić się z winogronami z wielką delikatnością, a także korzystać z doskonałych warunków temperatury i wilgotności do starzenia.
Po kapitalnym remoncie mogą przetwarzać około 70 000 kilogramów winogron i leżakować prawie 50 000 litrów wina w różnych pojemnikach: cement, dębowe foudres i beczki o różnych rozmiarach do 600 litrów (demi-muid).
Chociaż to tutaj wina dojrzewają od 2017 roku, 2019 jest pierwszym rocznikiem, który został w całości wykonany w nowej winnicy i w którym mogliśmy osobno winifikować wszystkie działki. W sumie jest 45 win, z których powstają różne mieszanki.