NOTATKI DEGUSTACYJNE
Na widoku, kolor wiśniowy, średnia warstwa.
W nosie dyskretny aromat czerwonych i czarnych owoców, lukrecji, oliwek i nuty fiołków z bardzo ukrytymi drzewnymi aromatami.
Na podniebieniu ma wyraźny początek tanin, po natlenieniu pojawia się kwasowość, która pozostawia przyjemny smak w jego przejściu, ale nie sprawia, że się zakochujesz.
OPRACOWANIE
Jest to wino produkowane przez Viñaoliva z 12-miesięcznym leżakowaniem w beczkach z francuskiego dębu, posiada połączenie winogron Tempranillo i Graciano. Z limitowaną produkcją 7 000 butelek.
CIEKAWOSTKI
Grupa Viñaoliva kontroluje łącznie 44 000 hektarów winnic, co stanowi około 50% produkcji Estremadury, a tym samym 5% całkowitej produkcji Hiszpanii. Dzięki zdolności produkcyjnej 200 milionów litrów mogą produkować wina, które odpowiadają różnym potrzebom klientów krajowych i międzynarodowych. Zespół winiarzy, wspomagany najnowszą technologią, ciężko pracuje, aby jak najlepiej wykorzystać główne rodzime winogrona, których używają, czyli Tempranillo, Pardina i Macabeo, a także niektóre odmiany zagraniczne, takie jak Cabernet Sauvignon, Merlot i Sirah.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Lekko Pikantne
- Rodzaj Winogron
-
Graciano,
Tempranillo
- Rodzaj Starzenia
-
Crianza
- Rocznik
-
2018