Nowy produkt
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 76 punktów lojalnościowych. Obecna zawartość koszyka wygeneruje 76 punktów , które mogą być wymienione na kupon rabatowy..
NOTATKI DEGUSTACYJNE
OPRACOWANIE
Odmiana 100% Moscato Bianco.
Zbiór ręczny i późniejsze suszenie.
Opracowany przez sycylijski system "appassimiento".
Wyporność w pudełkach 5 kg w wentylowanej atmosferze w temperaturze 23ºC.
Kiedy winogrona straciły połowę swojej wagi, około 40 dni później, są tłoczone, będąc moszczem uzyskanym szczególnie bogatym w cukry.
Następnie moszcz jest powoli fermentowany w temperaturze 18ºC przez ponad miesiąc w kadziach ze stali nierdzewnej, gdzie pozostają do butelkowania.
CIEKAWOSTKI
Passito Di Noto to wino produkowane przez Bodega Planeta, sycylijską grupę rozciągającą się od Menfi do Capo Milazzo.
Wszystko zaczęło się w Sambuca di Sicilia, w posiadłości, która od XVII wieku należy do rodziny Planeta. To właśnie tam w połowie lat 80. trzech młodych entuzjastów (Alessio, Francesca i Santi Planeta) rozpoczęło swoją przygodę z winiarstwem.
Szacunek dla środowiska i dbałość o bioróżnorodność to hasła tej firmy, która łączy praktyki przodków z najbardziej innowacyjnymi procesami enologicznymi i w której rodzime winogrona współistnieją w całkowitej harmonii z międzynarodowymi odmianami.