Nuty degustacyjne: Kolor: jasne tony kardynalne z intensywnym fioletem, które podkreślają głęboką warstwę. Czysta i błyskotliwa.
Nos: czyste aromaty czarno-kwaśnych owoców jagodowych i mirtowych, z przyjemną mineralnością pakreli z krzemową powierzchnią queprocede, w doskonałej równowadze z eleganckimi akcentami drobnych laktonów, coffeetorrefacto i lukrecji amerykańskiego dębu z subtelną smołą i przyprawami z labarryki francuskiego dębu tostowego.
Podniebienie: doskonały szkielet żywych słodkich garbników, w harmonii ze świeżością żywej kwasowości, które są drobnym czarnym owocem, wśród eleganckich prażonych, miękkich przypraw, o eleganckim, intensywnym i trwałym wykończeniu, z mineralnym i lekko wędzonym tłem, o wielkiej złożoności.
Rozwój i starzenie się:Pochodzi ona z działek, na których warunki glebowe zmuszają winnicę do wytrzymywania długotrwałego stresu wodnego w lecie, z których uzyskuje się bardzo niskie plony, uzyskując w ten sposób wino o charakterystycznym mineralnym dotyku, który łączy się z niuansami.
Tempranillo drzew owocowych i tonów drewna po 12 miesiącach spędzonych w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu.
Winnice Tempranillo znajdują się pomiędzy Cubillas de Santa Marta i Quintanilla de Trigueros, bardzo blisko Bodega Valdelosfrailes. Jego gleby są typowe dla tego obszaru, bardzo zimny wapienny charakter poszukuje powolnego i ograniczonego dojrzewania. El Terrón Blanco i El Horno to nasze posiadłości w Quintanilla de Trigueros, zarówno o stromych zboczach, jak i bardzo wapiennych glebach. Szczególna dbałość włożona w pracę pozwala im uzyskać ograniczoną ilość wysokiej jakości winogron o niuansach elegancji i mineralności, których poszukują.
Stare winorośle i Sallany znajdują się w Cubillas de Santa Marta w niewielkiej odległości od winnicy. Są to suche działki w średnim wieku na ubogich glebach i krzemionce pokrytej głazami. Bardzo ograniczona produkcja w małych gronach winogron.
zagęszczone z całym charakterem i owocami Tempranillo tego obszaru.