Degustacja nut:
- Kolor: Wizualnie prezentuje intensywny czarno-biały kolor z purpurowymi refleksami.
- W nosie intensywny, owocowy (truskawka, czarna porzeczka, krem jeżynowy), kwiatowy i żywiczny (czerwony pieprz), pikantny (czarny pieprz i goździk) i empireumatyczny (brązowy, wędzony, pieczony).
- Atak na usta Jest mięsisty, a garbnik jest jedwabisty. Jest gęsta, smaczna i z dużą równowagą, w której wyróżnia się świeżością. Garbniki w drewnie są bardzo dobrze zintegrowane. Jest to wino z osobowością
Opracowanie i starzenie się:Opracowane z winogron Syrah (47%), które przynosi słodycz, Cabernet-Sauvignon (38%), który stanowi kręgosłup wina i dotyk Merlot (15%), który przynosi złożoność.
Wino jest w wieku od 12 do 14 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, średnie tosty, z których 40 do 50% są nowe, a reszta to wina w wieku od jednego do dwóch lat.
Baryłki pochodzą z francuskich lasów Troncais, Allier i Bertranges. Wybór pochodzenia drewna, objętość beczki, a nawet czas dojrzewania ma zasadnicze znaczenie w zależności od odmiany winorośli i po wewnętrznych cech każdej partii.
Majątek należący do Alonso Álvarez de Toledo y Urquijo, Marqués de Valdueza i od kilku stuleci do tej samej rodziny, ma powierzchnię 18 hektarów winnic i od wielu pokoleń jest przeznaczony pod uprawę winorośli.
enolog:Ojciec stworzenia to Dominique Roujou de Boubee. Doktor enologii z Uniwersytetu w Bordeaux, zdobywca Grand Prix Akademii Amorim za najlepsze prace badawcze w dziedzinie enologii w 2003 r. oraz współpracownik mistrzów świata wina, takich jak Jean Claude Berrouet i Denis Dubourdieu we Francji czy Álvaro Palacios w Hiszpanii.
Kenolog komentuje wino, że "proporcje stosowane każdego roku zależą od ostatecznych cech zbiorów, zwłaszcza w przypadku tego czerwonego wina z 2006 roku, nie użyliśmy jednej z odmian, które również uprawiamy, Merlot.
Po przeanalizowaniu winogron przez "Terroir unit" i po skrupulatnym i wielokrotnym degustacji owoców jagodowych, ustala się datę zbioru. Celem jest zebranie, a następnie winifikacja oddzielnie każdej z jednostek terroir, to znaczy każdej odmiany na danym typie gleby o takim samym zachowaniu przez cały cykl wegetacyjny".
Winogrona zbiera się ręcznie, w pudełkach o wadze od 15 do 17 kg, tak aby nie zgniatać kiści. Pojemniki przechowuje się następnie w komorze chłodniczej w temperaturze 6 °C przez 15-30 godzin. Następnego dnia skrzynki są rozładowywane na stole selekcyjnym, gdzie 6 osób usuwa winogrona gorszej jakości (suszone, uszkodzone lub wtórne kiście), jak również pozostałości warzyw (liście i ogonki liścia).