Uwagi degustacyjne
Wygląd: średniowarstwowe czerwone wino, z dojrzałymi odcieniami wiśni, które oznaczają wino o dobrej jakości życia w butelce.
Aromat: lekki zapach drewna, o bardzo dojrzałym, czerwonym aromacie, z nutką ziół o niskiej lesistości, balsamiczny i bardzo świeży.
Podniebienie: jego okrągły garbnik i doskonałe połączenie owoców i dębu z beczki wyróżniają się.
Opracowanie:
Jest to najbardziej złożone czerwone wino w winnicy, pochodzące z winnic Cabernet Sauvignon i Merlot z majątku Cal Costas, tuż obok winnicy, około 10 lat.
Winorośl, która ma pracować w taki sposób, że daje możliwie najniższy plon. Umieszczony na równinie dotkniętej wiatrem i dość słabej glebie, czyni czerwone winogrona małymi i z wysokim stężeniem polifenoli. W połączeniu z wysokością posiadłości, owocuje to tępym czerwonym winem, rzadko spotykanym w Penedès.
Zbierany o świcie, wcześnie rano przybiera świeży, a winiarnia jeszcze w penunbrze. Bezpośrednio poślizgnięty i inkubowany do zbiornika samoczynnie opróżniającego.
Makremarowanie wstępne 1 dzień i dość zimne, z pompowaniem w celu uzyskania maksymalnych owocowych aromatów. Maceracja - fermentacja trwająca około 12-15 dni, w zależności od rocznika, w celu uzyskania wszystkich właściwości skóry.
Minimalne wykrwawienie i wyciskanie skórki zgodnie z jej smakiem. Odpocząć w stali nierdzewnej, gdzie będzie robić malolaktyczne. Po zakończeniu procesu złego samopoczucia, wino jest przenoszone do 225-letnich francuskich beczek dębowych, gdzie dojrzewać będzie od 9 do 12 miesięcy, w zależności od degustacji i rocznika. Późniejsze starzenie w butelce przez co najmniej 6 miesięcy.
Małżeństwo: z grillowanymi żeberkami jagnięcymi, wszystkimi rodzajami kiełbas, dojrzałym serem owczym, mielonym mięsem lub dziczyzną.talonii.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Mocne
- Rodzaj Winogron
-
Merlot,
Cabernet Sauvignon
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
14.0%
- Rocznik
-
2013
- Organiczne
-
Zdobywca srebrnego medalu w konkursie Decanter World Wine Awards 2014.
Do łączenia z
- Łączenie
-
Sery twarde,
Mięso grilowane,
Dziczyzna,
Wędliny,
Mięso grilowane,
Jagnięcina