Notatki degustacyjne:
- Kolor: wino o wielkiej warstwie, wiśniowy kolor z lekko lekko fioletowym brzegiem.
- Nos: elegancki i głęboki, z nutami dojrzałych czarnych owoców, które mieszają się z pikantnymi aromatami odmian i wędzonymi dębowymi beczkami
- Usta: Aksamitna, wypolerowana i dojrzała tanina, zrównoważona i smaczna. Jest świeży, nieokrzesany i elegancki, z bardzo przyjemną pamięcią i wysoką wytrwałością. Jest to harmonijne i zrównoważone wino.
Przygotowanie i starzenie: Winogrona, z których jest zrobiony
Domena Fournier pochodzą z działek położonych w pięknym miejscu
taras rzeczny u podnóża Duero , rzeka, która towarzyszy nam wzdłuż ponad 2 km w meandrze, który naturalnie ogranicza tę posiadłość. Większość działek uwalnia swoje słabe gleby i warstwę głazów powierzchniowych, co ogranicza wigor winorośli i pomaga skoncentrować nasze winogrona, z których 50% powstaje w szkle tradycyjnym. Ma
50 ha atramentu z kraju z
średni wiek powyżej 25 lat i co w
niektóre działki sięga
nawet ponad 60 lat .
Zbiór odbywa się ręcznie w małych skrzynkach i tylko klastry są wybierane na polu, są w doskonałym stanie sanitarnym i dojrzałym. Wszystkie winogrona przechodzą przez stół selekcyjny i przechodzą do magazynów przez przenośnik taśmowy, unikając uszkodzeń mechanicznych podczas ukrywania.
Każda fabuła jest wykonywana osobno w małych zbiornikach. Macerację na zimno przed fermentacją przeprowadza się na suchym lodzie, aby uzyskać wysoką ekstrakcję słodkiej taniny i koloru przed przejściem do fermentacji alkoholowej. Fermentacja alkoholowa odbywa się w kontrolowany sposób w zbiornikach ze stali nierdzewnej i w drewnianych kadziach, gdzie codziennie przeprowadzane są ślady sprzyjające ekstrakcji słodkiej taniny i koloru. Każde złoże jest odkrywane i trafia do beczki, aby przeprowadzić fermentację malolaktyczną, w której często wykonuje się batutacje, aby pomóc w pracy osadu.
Wszystkie wina, które są częścią tego kuponu, przeszły
Co najmniej 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego (80%) i amerykańskiego (20%). Ciekawostki: Od 1960 r. W sercu Ribera del Duero znajduje się na końcu drogi, która wydaje się prowadzić do nikąd. I tam, na zamkniętym meandrze Duero, stoi najlepsza winnica i piwnica, w której spojrzał, a później umowa na stole,
Gonzalez Byass .
ONI dzień po dniu, rok po roku, ich
winiarze rozpieszczaj każdy krzew winny i każdy etap procesu, aby zrealizować ekscytujący projekt.
Marian Santamaria: Jego kariera rozpoczęła się w tych samych winnicach ponad 15 lat temu. Dziś, po długiej karierze, która doprowadziła go do pracy w niektórych z najważniejszych nazw pochodzenia w Hiszpanii, takich jak Toro, Wina z regionu Castilla y Leon lub Rueda, zamyka krąg powracający do pochodzenia, a firma chce opracować najlepsze wina z Ribera del Duero.
Laura Terrazas Rodriguez: Jego historia jest ściśle związana z tą ziemią i produkowanymi na niej winami. Po szkoleniu z inżynierii rolniczej i technologii, postawił pierwsze kroki w świecie wina, pracując dla Rady Regulacyjnej D.O. Ribera del Duero. Stamtąd do jednych z najwybitniejszych winnic w regionie, a wreszcie dociera do domeny Fournier, gdzie od ponad 12 lat jest istotną częścią tego projektu.