Uwagi smakowe
Bigarreau wiśniowa czerwień z granatem.
Na nosie delikatne aromaty dojrzałych czerwonych owoców, przypraw i tostów, bardzo owocowy i przyjemne wino.
W ustach jest świeży, dobrze wyważony, wesoły, lekki, owocowy, z garbnikami obecnymi, ale nie niepokojące i długi finisz.
Opracowanie
Winogrona pochodzą z winnic posadzonych na wysokości 550 metrów, u podnóża góry Alce, w gminie Alfaro, w La Rioja baja. Jego gleby są głównie wapienne, gliniasto-żelaziste i z dużą ilością kamieni szlachetnych. Klimat jest śródziemnomorski, z wpływem Atlantyku, z dużą różnicą temperatur między zimą i latem, co pozwala na doskonałe dojrzewanie winogron. Zbiory są zbierane ręcznie, przy wykorzystaniu godzin o niskiej intensywności nasłonecznienia, aby winogrona były świeże. Po wejściu do piwnicy, winogrona są zdemineralizowane i poddawane procesowi selekcji przed maceracją w niskiej temperaturze przez 23 dni w celu wydobycia wszystkich aromatów.
La Montesa fermentuje w nierdzewnych zbiornikach przez trzy tygodnie. Po zakończeniu, jest on przenoszony do beczek z dębu francuskiego (90%) i amerykańskiego (10%), gdzie jest starzony przez 12 miesięcy. 20% to nowe beczki, 30% to beczki jednogatunkowe, 25% to beczki dwuwinowe, a 25% to beczki trzywinowe.
Ciekawość
La Montesa to czerwone wino z D.O.Ca. La Rioja opracowane przez Bodegas Palacios Remondo. Jego dyrektor techniczny, Álvaro Palacios, jest znany z produkcji jednego z najbardziej pożądanych win Hiszpanii, L'Ermita, w jego winnicy Priorat.
*Nie może być wysłana do Luksemburga.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Lekko Pikantne
- Rodzaj Winogron
-
Garnacha negra
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
14.5%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2017
- Prezentacja
-
1 butelka
- Idealne na prezent
-
Tak
- Organiczne
-
Uprawa Organiczna
- Punkty AporVino
-
97
- Suckling
-
94
- Atkin
-
95
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
94
- Peñín
-
95
Do łączenia z
- Łączenie
-
Kuchnia regionalna,
Wędliny,
Przekąski i przystawki.,
Dziczyzna,
Jagnięcina,
Wołowina duszona