Innym powodem, obok jakości winnicy San Juan, że równowaga spadła w kierunku wioski, była odzyskiwanie osadów cementowych zrobić wino. Winiarnia ma ponad 70 złóż tego materiału.
W Valsangiacomo jesteśmy przekonani, że ze względu na właściwości bobala, profil wina, które produkujemy i chcemy pokazać na rynku, cement musi być bardzo obecny, aby zrobić wina bobal wykazujące ich typowość, szanujące terroir i cechy charakterystyczne, z których ta różnorodność i region słynęły dawno temu.
ciekawostki:
Początki Cherubino Valsangiacomo sięgają 1831 roku w Szwajcarii. W tym samym roku Vittore Valsangiacomo założył winnicę noszącą jego imię w Chiasso, w szwajcarskim kantonie Ticino, niedaleko granicy z Włochami. Jest to pierwsza rodzinna winnica. Pod koniec XIX wieku jego syn Cherubino Valsangiacomo postanowił otworzyć firmę zajmującą się eksportem wina w Walencji i Alicante, zwabiony warunkami logistycznymi ich portów i doskonałymi owocami ziemi. Cherubin, podobnie jak jego ojciec, nazywa winnice swoim imieniem.